Aktuális - Hasznos tippek, információk 3. rész

Hasznos tippek, információk 3. rész

Hasznos tippek, információk 3. rész

Gazdaságos működtetés.

Ha már beszereltettük a klímaberendezést, fontos, hogy üzemeltetése minél gazdaságosabb legyen, és a lehető legmagasabb komfortérzetet nyújtsa. A legtöbbet akkor hozhatjuk ki belőle, ha rendeltetésszerűen és mindig megfelelő hőmérsékleten működtetjük.

Ha viszonylag gyakran hagyjuk el az épületet, fontos, hogy ne legyen 5-6 °C eltérésnél több a kinti és a benti hőmérséklet között – a hőingadozás ugyanis megviseli szervezetünket, és a helyiségbe érve könnyen megfázhatunk.

Munkahelyünkön is figyeljünk oda a megfelelő hőfok beállítására! Ha kevés mozgással járó ülőmunkát végzünk, akár 25 °C is lehet az irodában, nehezebb fizikai munka esetén azonban ez az érték ne menjen 20-21 °C fölé!

A klimatizált helyiség legyen megfelelően árnyékolt, ablakai zártak, a kintről beáramló meleg levegő ugyanis felfűti a szobát, s az intenzívebb hűtési szükséglet miatt az üzemeltetés nem lesz gazdaságos. Legalább évente egyszer végeztessük el a karbantartásokat, mert azok elhanyagolása esetén a készülék hatékonysága csökken, energiafogyasztása pedig nő.

A fenntartási költségek tovább mérsékelhetőek, ha megújuló forrásból származó energiával üzemeltetjük a berendezést. Legközelebb erről olvashatnak.

2015 március 09.