Aktuális - Hasznos tippek, információk 5. rész

Hasznos tippek, információk 5. rész

Hasznos tippek, információk 5. rész

Megújuló energia

A megújuló energiaforrások nem csupán elektromos áram megtermelésére alkalmasak, hanem fűtési-, illetve használati meleg víz is előállítható a segítségükkel. Az ehhez szükséges energia a Napon túl a levegőből, a földből vagy a talajvízből is kinyerhető.

A napkollektor a Nap hőjét hasznosítja: külső rétege a fény elnyelése által felmelegszik, és a rendszer az ebből nyert hőt közvetíti a benne keringő folyadéknak. Ezt a folyadékot egy keringető szivattyú továbbítja a melegvíztároló tartályba. A tárolótartályban lévő hőcserélőben a hőhordozó folyadék átadja a hőt a víznek, amely ez által felmelegszik, és közvetlen használatra – fürdésre, mosogatásra -, valamint a fűtőrendszerben keringetve a fűtési energia csökkentésére is alkalmassá válik.

Szintén jelentősen függetlenedhetünk az energiaszolgáltatóktól, ha hőszivattyús rendszer beépítése mellett döntünk. Ráadásul a hőszivattyú által a környezetből elvont hő nem csak fűtésre, hanem akár hűtésre is használható, és a szükséges energiát a levegő, a föld vagy a természetes vizek egyaránt szolgáltathatják. A berendezés működési elve, hogy az energiaforrásokból elnyelt hőt adja le az épületnek. A folyamat előnye, hogy megfordítható, vagyis ha hűteni szeretnénk a helyiséget, a benti hő szintén átadható a külső környezetnek. A rendszer a működéshez elektromos energiát használ, amit ha napelem segítségével állítunk elő, akár nullára csökkenthetjük rezsiköltségeinket.

Ne habozzon kérdéseivel – vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

2015 március 10.